Voorbij de heilige huisjes: een oproep aan de toekomstmakers Call for Papers 2023

We zitten vast in een complexe situatie van tegenstellingen. Aan de ene kant is er grote behoefte aan meer huizen en betere en meer infrastructuur, aan de andere kant is er de klimaatcrisis en het stikstofprobleem. Enerzijds is het openbaar vervoer het vervoer voor iedereen en anderzijds worden er steeds meer lijnen geschrapt en wordt het alleen maar duurder. De politiek staat voor grote keuzes, maar vindt het moeilijk om knopen door te hakken. De belangen botsen en lang niet alles is bespreekbaar, want concessies doen aan heilige huisjes is een grote stap. Daarbij worden de tegenstellingen, met de grote proteststem die uitgebracht is tijdens de provinciale verkiezingen, alleen maar groter. Er zijn hoge verwachtingen van ‘technofixes’ zoals bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s en hyperloop trajecten, maar deze kunnen niet waargemaakt worden op de termijn waarop ze eigenlijk nodig zijn. 

De gevolgen van deze tegenstellingen worden in toenemende mate zichtbaar en voelbaar. Één ding is zeker: hier innoveren we ons niet zomaar uit. Er is daarom actie nodig om een toekomst te creëren waar de volgende generaties blij en vrij in kunnen leven. Het moment is daar om het Nederland en België van 2100 te ontwerpen. Maar hoe komen we voorbij die heilige huisjes, die het aanpakken van de grote uitdagingen van deze tijd in de weg staan? Is het ambtelijke ongehoorzaamheid of zelfs activistisch ambtenaarschap wat we nodig hebben? Welke rol spelen adviesbureaus en kennisinstellingen hierin? En als de oude- en de huidige generaties het al niet eens worden, hoe geven we dan de toekomstige generatie een stem? Van botsende belangen naar de handen ineenslaan. Van tegenstellingen naar een gezamenlijke toekomstvisie. Om hier te komen moeten we het niet meer hebben over een toekomst die we waar ‘moeten’ maken, maar over een toekomst die we graag samen waar ‘willen’ maken.
 
Dit jaar vindt de 50e editie van het CVS-congres plaats. Al 50 jaar lang schrijven de CVS-gangers papers, wat betekent dat we een enorme schat aan kennis tot onze beschikking hebben. Dit jaar worden alle CVS deelnemers uitgedaagd om mee te denken over het overbruggen van botsende belangen en toekomstvisies voor onszelf én de volgende generaties: een oproep aan de toekomstmakers!