Openingssessie
De openingssessie van het CVS 2017 wordt gehouden door Paul Iske en Filip Watteeuw. De openingssessie wordt geleid door Dirk Lauwers, Professor bij de Universiteit van Antwerpen, Gent en Leuven.
Paul Iske
Mislukken is een optie! Paul Iske is oprichter van het instituut voor briljante mislukkingen. Hij heeft het tot zijn missie gesteld om het belang van experimenteren, falen en leren te benadrukken om daadwerkelijk tot innovaties te kunnen komen. De term 'briljant' slaat in dit verband op een poging iets waardevols te doen, maar met een andere uitkomst dan gewenst en dus een leermoment. Hij pleit voor dubbele angstreductie, waarbij mensen niet bang moeten zijn om iets te proberen en ook niet bang om open te zijn over dingen die anders lopen dan gedacht. Paul zal tijdens de openingssessie ingaan op het belang van proberen en mislukken om verder te komen, maar ook op de vraag hoe je hiervoor meer ruimte creëert. Hij zal hierbij gebruik maken van concrete voorbeelden met onder andere aandacht voor de vervoersplanologie.
Paul Iske is bijzonder hoogleraar bij de School of Business and Economics van de Universiteit van Maastricht met een focus op Open Innovation en Business Venturing. Daarnaast is hij CFO (Chief Failure Officer) en oprichter van het Instituut voor Briljante Mislukkingen. Hij is consultant op verschillende vraagstukken relaterend aan innovatie, creativiteit en ondernemerschap en was tot 2015 werkzaam als Chief Dialogues Officer bij ABN AMRO. Hij is gepromoveerd in de Theoretische Natuurkunde, waar hij zijn liefde voor complexe systemen heeft ontwikkeld.
Filip Watteeuw
Op 3 april 2017 is in Gent een ambitieus Mobiliteitsplan van kracht geworden dat volgens veel mobiliteitsspecialisten noodzakelijk is om Gent mobiel en leefbaar te houden. Schepen Filip Watteeuw is hiervan de geestelijk vader. Het circulatieplan, met onder meer een autovrije binnenstad en daar omheen zes sectoren die slechts via de binnenring per auto toegankelijk zijn, was en is niet onomstreden. De stad luisterde naar critici, maar hield koers. Welke lessen van ervaringen elders heeft Watteeuw vooraf meegenomen? Wat valt er te leren van de resultaten in het afgelopen halfjaar? Als andere steden een stap willen zetten richting duurzame mobiliteit, wat kunnen zij leren van Gent?
Filip Watteeuw (1962) is geboren en getogen in West-Vlaanderen en was destijds al fervent fietser. Hij rondde zijn master Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening aan de KU Leuven af met een thesis over… duurzame mobiliteit in Gent. Verbonden aan de politieke partij Groen is Watteeuw jarenlang gemeenteraadslid en fractievoorzitter geweest in Gent en later Vlaams parlementslid. Na ruime ervaring met oppositie voeren is hij nu Schepen Mobiliteit en Openbare Werken in de stad Gent, waarvan hij een echte fietsstad wil maken. Watteeuw is verkozen tot Mobiliteitspersoonlijkheid 2016 vanwege zijn politieke moed om een gedurfd mobiliteitsplan in te voeren.